4 Ocak 2018 Perşembe

2017 Yılının Önemli Olaylarından Seçmeler


2017 Yılının Önemli Olaylarından Seçmeler

OCAK

1 Ocak: Reına'ya Saldırı: 39 Ölü

Yeni umutlarla ve hayallerle başlanan 2017 yılının daha ilk saatlerinde acı haber Ortaköy’de yer alan gece kulübü Reina’dan geldi. Gözü dönmüş IŞİD’li terörist, uzun namlulu silahıyla Reina’ya girip 39 kişiyi katletti. Saldırıda 2 el bombası ve 6 şarjör kullanan saldırgan 180 mermi boşalttı. Hain saldırıyı gerçekleştiren Abdülgadir Masharipov polisin titiz çalışması sonucunda saldırıdan 18 gün sonra yakalandı.

3 Ocak: Barbaros Şansal Tutuklandı

5 Ocak: İzmir'de Saldırı: 2 Şehit

İzmir Adliyesi önünde bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıyı TAK üstlenirken, saldırıda bir polis ve bir adliye çalışanı hayatını kaybetti.

16 Ocak: Türk Kargo Uçağı Düştü: 37 Ölü

22 Ocak: İlhan Cavcav Vefat Etti

 

ŞUBAT

Varlık Fonu Kuruldu:  Yılın ikinci ayına geldiğimizde bir süre önce oluşturulan Varlık Fonu’nun yapısıyla alakalı haberler ekonomi başlıklarında dikkat çekti. Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarının devredildiği Varlık Fonu’na kamunun devleri de aktarıldı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar Varlık Fonu’na devredildi.

9 Şubat: Rusya, 3 Türk Askerini Şehit Etti

MART

7 Mart: Malatya'da FETÖ Davası Başladı

10 Mart: Büyükçekmece'de Helikopter Düştü: 7 Ölü

11 Mart: Bakan Kaya, Hollanda'dan Sınır Dışı Edildi

Türkiye, Nisan ayındaki referandum hazırlıklarını sürdürürken Hollanda ile miting krizi patlak verdi. Hollanda’nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesi ve ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı istenmeyen kişi ilan etmesi iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.

21 Mart: Gazeteci Tayfun Talipoğlu Hayatını Kaybetti

29 Mart: Fırat Kalkanı Harekatı Sona Erdi

31 Mart: Halit Akçatepe Hayatını Kaybetti

 

NİSAN

4 Nisan: İdlib'e Kimyasal Bomba: 100'den Fazla Ölü

16 Nisan: Türkiye Referanduma Gitti

Türkiye Cumhuriyeti’nin 30 Ekim 1923’te kurulan ilk hükümetinden bu yana uygulanan ‘Cumhurbaşkanı-Başbakan ve Bakanlar Kurulu’ şeklindeki parlamenter sistem, 94 yıl sonra 16 Nisan’da yapılan referandumla ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olarak adlandırılan başkanlık sistemiyle değiştirildi. AK Parti ve MHP’nin uzlaşarak TBMM gündemine getirdiği yeni sistem, yüzde 51,41 oy oranıyla kabul edildi.

23 Nisan: Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı, Avrupa ve Dünya Şampiyonu Oldu

26 Nisan: Emniyette 9 Bin 103 Polis Açığa Alındı

29 Nisan: Wikipedia'ya erişim engellendi

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia'ya erişim 29 Nisan'da mahkeme kararıyla engellendi. Twitter üzerinden konuyla ilgili bir açıklama yapan Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, Türk halkına "Her zaman yanınızda olacağım" dedi.

 

MAYIS

2 Mayıs: Erdoğan Yeniden AK Parti'ye Üye Oldu

12 Mayıs: Hasankeyf'teki Zeynel Bey Türbesi Taşındı

13 Mayıs: Marmaris'te Tur Otobüsü Devrildi: 24 Ölü

23 Mayıs: Açlık grevindeki Gülmen ve Özakça tutuklandı

Çıkarılan KHK sonucu işlerini kaybetmelerinin ardından başladıkları açlık grevini 9 Mart tarihinden beri sürdüren eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, grevlerinin 76'ncı gününde tutuklandı. 1 Aralık'ta Gülmen adli kontrol şartıyla tahliye edilirken, Semih Özakça ise tüm suçlamalardan beraat etti. Eğitmenlerin açlık grevi 2017 sonu itibariyle sürüyor.

28 Mayıs: Beşiktaş Üst Üste 2. Şampiyonluğunu Elde Etti

31 Mayıs: Şırnak'ta Helikopter Düştü: 13 Asker Şehit

31 Mayıs: Kabil'de İntihar Saldırısı: 100 Ölü

 

HAZİRAN

7 Haziran: Almanlar İncirlik'i terk etmeye başladı

2017 Türkiye-Almanya ilişkileri açısından tam bir kriz yılı oldu. Alman federal hükümeti Ankara'yla yaşanan gerilim sonucunda, Türkiye'deki İncirlik Üssü'nde bulunan Alman askerlerinin çekilmesini 7 Haziran'da onayladı. Eylül sonu itibariyle son Alman askerleri de İncirlik'ten çekildi. Türkiye’den ayrılan Alman askerleri, Ürdün'deki Muvaffak Salti Hava Üssü'ne taşındı.

14 Haziran: CHP'li Enis Berberoğlu'na 25 Yıl Hapis Cezası

14 Haziran: Londra'da 24 Katlı Binada Yangın: 79 Ölü

15 Haziran: Kılıçdaroğlu, Ankara'dan İstanbul'a Yürüdü

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Adalet Yürüyüşü düzenledi. 15 Haziran sabahı Ankara Güvenpark’ta başlayan Adalet Yürüyüşü, 25 gün sürdü ve Temmuz ayında İstanbul Maltepe’de gerçekleşen Adalet Mitingi ile sona erdi. Yürüyüşün ardından CHP, Ağustos ayında dört günlük bir "adalet kurultayı" düzenledi.

23 Haziran: Evrim artık müfredatta yok

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş, "tartışmalı" ve "anlaşılmasının zor olması" gerekçesiyle 2017-2018 eğitim döneminde bazı sınıfların müfredatında Evrim Teorisi'nin yer almayacağını açıkladı. Karara tepki veren birçok eğitimci değişikliği "laik ve bilimsel eğitime darbe" olarak niteledi.

30 Haziran: Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı, Avrupa Şampiyonu

Haziran ayı Türkiye’deki gelişmelerin yanı sıra dünyada yaşanan olaylarla da dikkat çekti. Petrol ve doğalgaz zengini Körfez’de son yılların en büyük krizi patlak verdi. Önce Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, sonra Yemen, Maldivler ve Libya’da Tobruk yönetimi doğalgaz zengini Katar ile tüm diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu.

Sadece Suudi Arabistan ile sınırdaş olan Katar adeta karadan abluka altına alınırken gıda gibi temel ihtiyaçların deniz ve havayoluyla temin edilmesi gündeme geldi.

TEMMUZ

5 Temmuz: Portekizli Pepe, Beşiktaş'ta

11 Temmuz: Fikret Hakan Hayatını Kaybetti

15 Temmuz: Fatih Terim ve Damatları Mekan Bastı

18 Temmuz: İstanbul'a Rekor Yağış

Temmuz ayına damga vuran bir diğer olay ise, Yaklaşık 15 milyon nüfuslu İstanbul’un son 32 yılın en yoğun yağışlı, son 106 yılın ise, yaz mevsiminde gerçekleşen en yoğun yağışına uyanması oldu. Temmuz ayının tamamında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul’da 18 Temmuz günü, hem de ilk yarısında rekor miktarda yağmur yağdı. Yağmura ve doluya teslim olan İstanbul‘da birçok araç ve işletme zarar görürdü.

18 Temmuz: İnsan hakları aktivistleri tutuklandı

Temmuz ayı başında Büyükada'da gözaltına alınan ve altısı 18 Temmuz'da tutuklanan 10 insan hakları aktivistinin aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Alman insan hakları eğitmeni Peter Steudtner de vardı. Steudtner ve Eser, diğer 6 sanıkla birlikte 26 Ekim'de tahliye edildi. Steudtner tahliye edilmesinin ardından Almanya'ya döndü.

19 Temmuz: Harun Kolçak Hayatını Kaybetti

22 Temmuz: Sualtı Hokeyi Milli Takımı Dünya Şampiyonu

24 Temmuz: Cumhuriyet çalışanları yargılanmaya başlandı

Cumhuriyet gazetesinin yazar, muhabir, çizer ve avukatlarının da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılanmasına 24 Temmuz'da başlandı. 28 Temmuz'da yedi sanığın, 25 Eylül'de de Kadri Gürsel'in tahliyesine karar verildi. Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay ve Emre İper'in tutukluluklarının devam ettiği dava 2017 Aralık itibariyle hala sürüyor.

AĞUSTOS

1 Ağustos: 15 Temmuz davası

Türkiye'yi sarsan en önemli olaylardan olan 15 Temmuz darbe girişiminin etkileri 2017 yılında da sürdü. 1 Ağustos tarihinde Akıncı Üssü davası kapsamında 7'si firari 486 sanığın yargılanmasına başlandı. Geçtiğimiz yılda yeni KHK'ların yayınlanmasına ve bununla ilgili ihraçlara da devam edilirken, OHAL Ekim ayında beşinci kez üç aylığına uzatıldı.

4 Ağustos: A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mırcea Lucescu

11 Ağustos Eren Bülbül, Trabzon'da şehit düştü

Trabzon Maçka’da erzak çalan PKK’lıları görüp jandarmaya haber veren 15 yaşındaki Eren Bülbül hain terör örgütünün silahlarından çıkan kurşunlarla şehit düştü, Tüm Türkiye’yi “İyiki Varsın Eren” paylaşımları damga vurdu.

22 Ağustos: Rıza Kayaalp Dünya Şampiyonu Oldu

25 Ağustos: Arakan'da Katliam

27 Ağustos: Vatan Şaşmaz Otel Odasında Öldürüldü

ÖSYM başkanı istifa etti

Üniversiteye giriş sınavında yaşanan skandaldan sonra ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa etti. Demir yaptığı açıklamada, “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım” ifadelerine yer verdi.

EYLÜL

3 Eylül: Gazeteci Doğan Yurdakul Hayatını Kaybetti

6 Eylül: Şerif Mardin Hayatını Kaybetti

12 Eylül: S-400 Füze Savunma Sisteminde İmzalar Atıldı

19 Eylül: TEOG Sınavı Kaldırıldı

Ayın bir diğer önemli olayı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkışıyla Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılmasına ilişkin adımların atılması oldu.

22 Eylül: Kadir Topbaş İbb Başkanlığından İstifa Etti

23 Eylül: Sınır Ötesi Operasyon Meclisten Geçti

25 Eylül: Kuzey Irak'ta Bağımsızlık Referandumu

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani özellikle Türkiye’nin karşı çıkmasına rağmen referanduma gitti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Irak’tan ayrılmak için düzenlediği referandumda yüzde 92 oranında evet çıktı,referandum sonuçları daha sonra ilgili yönetimce iptal edildi .

 

EKİM

1 Ekim: Katalonya Bağımsızlığını İlan Etti

2 Ekım: Las Vegas'ta Müzik Festivaline Ateş Açıldı: 58 Ölü

ABD’nin Las Vegas kentinde bir konsere silahlı saldırı düzenlendi, saldırıda 59 kişi yaşamını yitirirken 527 kişi yaralandı

3 Ekim: Celal Talabani Hayatını Kaybetti

8 Ekim: ABD Vize Başvurularını Askıya Aldı

ABD, Türkiye'deki elçilik çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından, personelinin güvenliğini gerekçe göstererek Türkiye'den yapılan vize başvurularını askıya aldı. Müteakip aylarda ikili ilişkilerde yumuşama yaşansa da, Trump'ın Aralık'taki Kudüs kararının ardından Erdoğan, ABD Başkanı'nı hedef alan sert açıklamalarını sürdürdü.

9 Ekim: Ampute Milli Takımı Avrupa Şampiyonu

Ampute Futbol Milli Takımı, EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası final maçında İngiltere ile karşılaştı. Vodafone Park’ta oynanan karşılaşma 2-1 Türkiye’nin üstünlüğü ile son buldu. Bu sonuçla Türkiye Avrupa şampiyonu oldu.

12 Ekim: ÖSYM Yks Sınavını Getirdi

15 Ekim: Somali’nin başkenti Mogadişu’da düzenlenen bombalı saldırıda 358 kişi yaşamını yitirdi.

16 Ekim: Deniz Baykal Beyin Kanaması Geçirdi

17 Ekim: OHAL 5. defa 3 Ay Daha Uzatıldı

19 Ekim: Müftü nikahı yasallaştı

Hükümet, müftülere nikah kıyma yetkisi getiren bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarıya karşı ülke çapında protestolar düzenlendi. Kadınların başını çektiği toplumsal muhalefete rağmen tasarı 19 Ekim'de TBMM'den geçerek yasalaştı.

23 Ekim: Recep Altepe Başkanlık Görevinden İstifa Etti

25 Ekim: İYİ Parti kuruldu

1996-1997 yıllarında İçişleri Bakanı görevini sürdüren ve 2016 sonlarında üyesi olduğu MHP'den ihraç edilen Meral Akşener, siyasete yeni kurduğu partiyle devam dedi. İYİ Parti adını taşıyan yeni siyasi harekete eski MHP'lilerden Koray Aydın, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ'ın yanı sıra CHP'den istifa eden Aytun Çıray da katıldı.

28 Ekim: Melih Gökçek Başkanlık Görevinden İstifa Etti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 23.5 yıllık belediye başkanlığı görevinden istifa etti. “Başarısız olduğumu düşündüğüm için değil, yorgun olduğumu düşündüğüm ya da herhangi bir başka kaygı nedeniyle değil, sadece ve sadece, ülkemi lider ülke yapacağına inandığım Recep Tayyip Erdoğan’ın talebini yerine getiriyorum” ifadeleriyle görevinden ayrıldı. 

KASIM

Yerli Otomobil Gündemi :

Ocak 2011’de yerli otomobil için çağrı yapan Erdoğan’ın bu isteği için ilk somut adımlar Ankara’da atıldı ve 5  firma kamuoyuna tanıtıldı. Bunlar Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’den oluştu. 5 ortak 2018 başında şirketi kurup prototipleri 2019’da, ilk otomobili 2021’de üretecek.

12 Kasım: Irak- İran Sınırında Deprem: 348 Kişi Ölü

18 Kasım: Naim Süleymanoğlu Hayatını Kaybetti

Olimpiyat şampiyonu, eski milli halterci Naim Süleymanoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türk sporunun cep herkülü, geride bıraktığı yaşantısında üç olimpiyat, yedi dünya altı Avrupa şampiyonluğu ve 46 dünya rekoru bıraktı.

18 Kasım: NATO krizi

Norveç'teki NATO tatbikatında Mustafa Kemal Atatürk ve Erdoğan'ın "düşman" hedefler arasında gösterilmesi krize neden oldu. Türkiye askerlerini tatbikattan çekti, olayın ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Erdoğan'dan bizzat özür diledi.

22 Kasım: Ekonomide sarsıntı

2017, Türkiye ekonomisi açısından negatif rekorların yaşandığı bir yıl oldu. Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 12,98 ile son 14 yılda kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Amerikan doları TL karşısında 22 Kasım'da 3,98 seviyesini. Euro da 4,68 lira ile rekor kırdı.

28 Kasım: ABD'de Reza Zarrab Davası Başladı

ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanan Reza Zarrab’a ABD’de dava açıldı. Aralarında eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan‘ın da bulunduğu dava ABD’de görülmeye başlandı.

29 Kasım: Rıza Sarraf tanık koltuğunda

İran'a ambargoyu delme suçlamasıyla ABD'de yargılanan işadamı Rıza Sarraf, suçlarını kabul edip itirafçı oldu ve 29 Kasım'da tanık koltuğuna oturdu. Sarraf, ambargoyu delmek için kurdukları düzenin başında olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 45-50 milyon dolar rüşvet ödediğini söyledi. Ayrıca İran'a yapılan para transferlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığını da ifade etti.

29 Kasım: Savaş Suçlusu Hırvat General Duruşmada Zehir İçerek Öldü

Man Adası Belgeleri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınları hakkındaki Man Adası‘ndaki şirket iddiası Kasım ayının en çok konuşulan başlıkları arasında yer aldı.

ARALIK

6 Aralık: Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde Gruptan Lider Çıktı

6 Aralık: Trump'ın Kudüs Kararına Protestolar

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinden gelen olumsuz tepkilere rağmen beklenen kararını açıkladı. Trump, “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığı’na, Tel Aviv’deki büyükelçiliğimizin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim” ifadesini kullandı

7 Aralık: HDP depremi

21 Şubat'ta HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşürüldü. Partinin 2016'nın Ekim ayında tutuklanan ve bir yıl boyunca hakim karşısına çıkmayan diğer Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılanmasına 7 Aralık'ta başlandı. Temmuz ayında TBMM'de yapılan Genel Kurul oylamasında da HDP'li Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız vekilliklerini kaybetti.

24 Aralık: Sivillere yargı muafiyeti

Kabul edilen yeni bir KHK'ya göre 15 Temmuz darbe girişimi ve devamı niteliğindeki olayların bastırılmasına yardım eden siviller yargıdan muaf tutulacak. Hükümet bunun sadece darbe gecesi ve sabahında yaşanan olayları kapsadığını savunsa da, ilgili maddede bu açıkça belirtilmediği için, KHK'nın sivil milislere zemin hazırlayabileceği eleştirisi yapılıyor.

Alıntılar : Basından

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder